![](https://koro.imgix.net/media/78/d6/11/1704719429/Barlauch%20Zupfbrot.jpg?w=3000&auto=format,compress&fit=max&cs=srgb)
Jeśli sezon na czosnek niedźwiedzi już się skończył lub czosnek niedźwiedzi został już zjedzony, do masła można dodać szpinak, pietruszkę lub inne zioła i odrobinę czosnku.
-
Krok 1/7
Umieść mąkę w dużej misce i zrób wgłębienie na środku. Wsyp suche drożdże, letnią wodę i cukier, a następnie posyp odrobiną mąki. Przykryć i odstawić na 15 minut, aby drożdże mogły się uaktywnić.
-
Krok 2/7
Dodaj sól, jogurt i oliwę z oliwek i zagniataj wszystko na gładkie ciasto (za pomocą haków do wyrabiania ciasta lub ręcznie, jeśli ręcznie, to przez około 5-10 minut). Ponownie przykryć ciasto i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
-
Krok 3/7
W międzyczasie umyć czosnek niedźwiedzi i osuszyć.
-
Krok 4/7
Zmiksuj 100 g czosnku niedźwiedziego z wegańskim masłem, solą, skórką z cytryny i opcjonalnym czosnkiem na kremowe masło.
-
Krok 5/7
Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni.
-
Krok 6/7
Gdy ciasto będzie gotowe, ponownie krótko zagnieść i rozwałkować na kwadrat (ok. 40x40 cm). Posmarować masłem z czosnkiem niedźwiedzim i posypać posiekanym czosnkiem niedźwiedzim i wegańskim serem. Następnie pociąć powierzchnię na małe kwadraty (ok. 7x7 cm) i ułożyć kilka kwadratów jeden na drugim. Umieścić je pionowo w formie do pieczenia bochenków.
-
Krok 7/7
Umieść formę do pieczenia w piekarniku i piecz przez 45 minut. Po 30 minutach przykryć kawałkiem folii aluminiowej, aby zapobiec zbytniemu ściemnieniu chleba.
Co inni mówią o Chleb z dzikim czosnkiem