🚨Sklep internetowy KoRo Polska został zamknięty na stałe. Kontakt z obsługą klienta jest nadal możliwy za pośrednictwem formularza kontaktowego.🚨
(0)

Chleb z dzikim czosnkiem Automatisch übersetzt

Średni 8 stycznia 2024
Czas przygotowania:
10 Min.
Czas przygotowania:
30 Min.
Czas pieczenia/odpoczynku:
2 godz.

Jeśli sezon na czosnek niedźwiedzi już się skończył lub czosnek niedźwiedzi został już zjedzony, do masła można dodać szpinak, pietruszkę lub inne zioła i odrobinę czosnku.

1 Pck. Suche drożdże
170 ml letnia woda
1 tbsp. Cukier
500 g Mąka pszenna
100 g Naturjoghurt(-alternatywa)
50 ml Oliwa z oliwek
1 Tsp. Sól
250 g masło wegańskie, miękkie
100 g Czosnek niedźwiedzi, usunięte dolne łodygi
1 handful Czosnek niedźwiedzi do posypania, drobno posiekany
1 Tsp. Sól
1 Tsp. Skórka z cytryny
1 Ząbek czosnku
250 g wegański ser do smarowania
1 Pudełkowa forma do pieczenia (ok. 25x11 cm)
  • Krok 1/7

    Umieść mąkę w dużej misce i zrób wgłębienie na środku. Wsyp suche drożdże, letnią wodę i cukier, a następnie posyp odrobiną mąki. Przykryć i odstawić na 15 minut, aby drożdże mogły się uaktywnić.

  • Krok 2/7

    Dodaj sól, jogurt i oliwę z oliwek i zagniataj wszystko na gładkie ciasto (za pomocą haków do wyrabiania ciasta lub ręcznie, jeśli ręcznie, to przez około 5-10 minut). Ponownie przykryć ciasto i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.

  • Krok 3/7

    W międzyczasie umyć czosnek niedźwiedzi i osuszyć.

  • Krok 4/7

    Zmiksuj 100 g czosnku niedźwiedziego z wegańskim masłem, solą, skórką z cytryny i opcjonalnym czosnkiem na kremowe masło.

  • Krok 5/7

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni.

  • Krok 6/7

    Gdy ciasto będzie gotowe, ponownie krótko zagnieść i rozwałkować na kwadrat (ok. 40x40 cm). Posmarować masłem z czosnkiem niedźwiedzim i posypać posiekanym czosnkiem niedźwiedzim i wegańskim serem. Następnie pociąć powierzchnię na małe kwadraty (ok. 7x7 cm) i ułożyć kilka kwadratów jeden na drugim. Umieścić je pionowo w formie do pieczenia bochenków.

  • Krok 7/7

    Umieść formę do pieczenia w piekarniku i piecz przez 45 minut. Po 30 minutach przykryć kawałkiem folii aluminiowej, aby zapobiec zbytniemu ściemnieniu chleba.

Co inni mówią o Chleb z dzikim czosnkiem

0/5

0 Oceny


5 gwiazdek

4 gwiazdki

3 gwiazdki

2 gwiazdki

1 gwiazdka